zaterdag 2 februari 2013

Lamsfilet met zoete Aardappelpuree

Lamsfilet met zoete Aardappelpuree

  • 4 lamsfilets
  • 1500 gram zoete aardappelen (of gewone aardappelen)
  • 500 gram sperziebonen
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • 2 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 milliliter rode wijn
  • groentebouillonblokje
  • bloem
  • 4 takjes tijm3 eetlepels boter
  • 100 milliliter melk
  • nootmuskaat
  • zout
  • versgemalen peper
  • bakpapier
Zorg voor je voorbereiding; maak de sperziebonen schoon. Maak de paprika schoon en snijd deze in mooie blokjes. Snijd de schoongemaakte kastanjechampignons in vieren. Schil de aardappelen en was ze. Snipper de sjalot en maak de knoflook fijn. Als laatste zorg je dat je vlees droog gedept is indien nodig.

Verwarm de oven voor op 125 C. Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Verhit 2 eetlepels olie in een goede koekenpan en bak het vlees hierin rondom op hoog vuur. Breng het op smaak met zout en versgemalen peper en leg de lamsfilets op het bakpapier op de bakplaat in de oven. Gaar het vlees nog 15-20 minuten in de oven.

Verhit 1 eetlepel olie in het bakvet en bak hierin de paprika, sjalotjes en de knoflook, voeg de eetlepel suiker toe en laat het al roerend karamelliseren. Nu mag je de bloem en de tomatenpuree toevoegen. Even kort meebakken. Nu mag de wijn en een halve liter water erdoorheen. Doe het bouillonblokje er in en breng het zachtjes al roerend aan de kook. Laat het nu voor ongeveer de helft inkoken. Voeg twee takjes tijm toe aan de saus en let er op dat je deze er straks wel weer uit haalt.

Kook de sperziebonen in ongeveer 15 minuten beetgaar. Bak de kastanjechampignons in een eetlepel boter. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Giet de sperziebonen af en voeg de kastanjechampignons toe.

Voeg aan de (afgegoten) aardappelen de melk en twee eetlepels boter en stamp er een mooie puree van. Breng op smaak met snufje zout en nootmuskaat.

Snijd het vlees in plakken en serveer het met de puree en de sperziebonen. 
Schenk de saus over het vlees.


2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hoi Lidwine, Dit is voor 4 personen of 6 kleine eters. In het recept gaat het om 4 lamsfilets.

      Verwijderen