zaterdag 17 november 2012

Hangop van Karnemelk


Tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werden de meeste toetjes thuis gemaakt. Daarna werd het assortiment melkproducten in de supermarkt enorm uitgebreid. Het gebruik van yoghurt en vla als toetjes in plaats van pap maakte toen een grote opgang. Daarnaast kwamen allerlei andere toetjes op de markt.
Sinds het begin van de 20e eeuw is yoghurt in Europa bekend. Het product stamt uit het Nabije Oosten; de Turkse naam is yo(gh)urt (de gh wordt niet uitgesproken). In Nederland kwam het gebruik van yoghurt vooral na 1950 op gang. Tegenwoordig zijn we de grootste yoghurt-eters van Europa, met jaarlijks ruim twintig kilo per persoon. Tweederde van de consumptie bestaat uit naturel yoghurt.http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

  • 1½ liter karnemelk
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 gram blauwe bessen of ander fruit
Maak een theedoek vochtig en leg deze in een vergiet. Plaats het vergiet op een kom zodanig dat het vergiet in de kom hangt. Giet de karnemelk op de doek en laat het op een koude plaats 12 uur uitlekken. Roer zo nu en dan om de vochtuittreding te bevorderen.
Schep de hangop uit de doek in een kom en meng er de suiker door. Serveer de hangop met de blauwe bessen.
Traditioneel wordt de hangop geserveerd op een beschuitje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten