woensdag 28 november 2012

Kersen Clafoutis


Een clafoutis is een heerlijk nagerecht. Het komt oorspronkelijk uit de keuken van midden-Frankrijk en wordt dan gemaakt met rijpe zwarte kersen. Vooral in de Franse provincie Limousin werd dit dessert van oudsher altijd gemaakt in de kersentijd. Ook in de winter kan je dit gerecht wel op tafel zetten;  gebruik dan appels, peren of gedroogde pruimen.http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif


  • 6 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 500 gram kersen
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 55 gram amandelschaafsel
  • 75 gram bloem
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 200 milliliter volle melk
  • 250 milliliter slagroom
  • snufje zout
Verwarm de oven voor op 190 °C. Bestrooi de ovenschaal met 2 eetlepels suiker. Was de kersen goed schoon en ontpit ze met een kersenontpitter. Bestrooi de kersen met 1 eetlepel suiker en laat even intrekken. Rasp de gele schil van de citroen. Schraap met een mespunt het merg uit het vanillestokje. Maal de amandelschaafsel in de keukenmachine fijn en meng met het citroenrasp, de bloem, 1 mespunt zout en 2 eetlepels suiker in een kom. Maak een kuiltje in het midden, schenk de eieren erin en klop met een garde glad. Klop eerst de melk en dan de slagroom erdoor. Voeg het vanillemerg toe.  Schenk het beslag in de ovenschaal en verdeel de kersen erover. Bak in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin. Laat minimaal 30 minuten afkoelen. Strooi de rest van de suiker over de clafoutis. 

Serveer lauwwarm.

Smakelijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen