zaterdag 1 december 2012

Kalkoen met een Cranberry-Kastanjevulling


Een mooi hoofdgerecht voor het Kerstdiner!

Ik ga uit van 6-8 personen
  • Kalkoen van 4 kilo
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • thijm, liefst vers
  • 2 appels
  • 700 gram saucijsjes
  • 400 gram ongezoete kastanjepuree (blik)
  • 200 gram verse cranberry's
  • 2-3 eetlepels cranberry compote
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • zout 
  • versgemalen peper
  • 1 ei los geklopt
  • 100 gram ontbijtspek
  • 225 mililiter gevogeltefond
Voordat je gaat beginnen moet je de kalkoen al enkele uren van te voren op kamertemperatuur laten komen.
De oven verwarm je voor op 220° C

Maak de appels schoon en snijd deze in kleine stukjes. Hak een derde van de appel stukjes fijn en meng dit met het uitgeperste teentje knoflook, de helft van de fijngesnipperde ui, de thijm en naar smaak zout en peper.

Knip de saucijsjes open en doe het vlees in een mooie kom. Meng hierdoor heen de kastanjepuree, cranberry's de rest van de appel de ui en de thijm, breng het op smaak met zout en versgemalen peper en kneed als laatste het ei er doorheen.

Probeer heel voorzichtig het vel van de kalkoen los te maken en verdeel een dun laagje van het appelmengsel tussen het vel en het vlees. Trek het vel er weer netjes overheen.

De buikholte mag je nu opvullen met het kastanjepuree mengsel en maak de opening dicht met met cocktailprikkers of een stukje keukentouw.

Leg royaal aluminiumfolie in de braadslede om de kalkoen mee te bedekken.
Leg de kalkoen op zijn rug in de braadslede. Wrijf de kalkoen in met boter en zout en versgemalen peper. Leg de plakjes ontbijtspek over de kalkoen (op de buik dus).
Vouw nu het aluminiumfolie mooi dicht om de kalkoen.

Schuif de kalkoen nu in de oven en bak nu eerst 30 minuten op de 220° C, schakel daarna terug naar 170° C en laat de kalkoen nu in 2,5 uur gaar worden. Nu mag je de folie open maken en de kalkoen op 200° C in 30 minuten knapperig goud bruin worden. Let op dat je nu wel zo nu en dan het braadvocht over de kalkoen drapeert.
Hierna mag je de kalkoen even 20 minuten laten rusten, doe dit even afgedekt.
Van het braadvocht maak je nu de saus; klop met je garde door het braadvocht de fond, de bloem en de cranberry compote. Je hebt nu een mooie jus om er bij te serveren.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen