vrijdag 28 december 2012

Nieuwjaars Rolletjes


Vroeger maakte ik met mijn moeder echte ouderwetse Nieuwjaars Rolletjes of te wel Kniepertjes. We gebruikten dan een ouderwets wafelijzer die we dan in de gasvlam van het fornuis moesten houden. Tegenwoordig kan je ze al kant en klaar in de supermarkt kopen of toch zelf maken?

Hier in ieder geval het recept:


  • 250 gram roomboter
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 500 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • scheutje Amaretto of rum (voor de liefhebbers)
  • wafelijzer

Smelt de boter in een pannetje en laat het daarna even een beetje afkoelen. Meng de bloem met de suiker en schenk de gesmolten boter er bij. Meng dit mooi door elkaar dat je een mooi kruimelig deeg krijgt. Nu mag je de eieren er een voor een door heen doen. Voeg nu je scheutje Amaretto of rum er door heen.
Voeg nu een beetje lauw water door het mengsel en zorg er voor dat je er nog wel balletjes van kunt rollen. Laat het deeg nu een nacht in de koelkast staan.
Rol nu balletjes van het deeg van ongeveer 2-3 cm doorsnee, leg een balletje deeg in het midden van je voorwarmde wafelijzer, knijp het ijzer dicht en bak je wafeltje in ongeveer 1 minuut mooi goudbruin.
Haal het wafeltje uit het ijzer en rol het voorzichtig op. Laat het hierna mooi afkoelen op een mooie schaal. Voor de vulling klop je 250 milliliter slagroom op met een zakje vanillesuiker en een zakje klopvast (blijft het mooi stevig van). Vul een spuitzak met de slagroom en spuit de Nieuwjaarsrolletjes mooi vol.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen