vrijdag 12 april 2013

Filodeeg taartjes met Spinazie en Kaas

Filodeeg taartjes met Spinazie en Kaas 


  • Gesmolten boter, voor het invetten
  • 2 x 240 gram cherry trostomaten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram bevroren gehakte spinazie, ontdooid
  • 400 gram feta, verkruimeld
  • 300 gram verse ricotta
  • 3 sjalotten, uiteinden bijgesneden, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels gehakte verse dille
  • 3 theelepels fijn geraspte citroenschil
  • 4 eieren, licht geklopt
  • 6 vellen filodeeg
  • 100 gram boter, gesmolten
  • zout
  • versgemalen peper


Verwarm de oven voor op 180 ° C. Borstel acht (inhoud 150 ml) muffin schaaltjes (ramequins) en smeer deze in met boter. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de trossen tomaten in kleine trosjes, hou de stengels intact. Doe de tomaatjes in een vuurvaste schaal en besprenkel met de olie. Breng op smaak met zout en peper. Bak de tomaatjes 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

Plaats spinazie in een zeef en gebruik je handen om het overtollige vocht er uit te knijpen. Meng de spinazie, feta, ricotta, sjalot, dille en citroenschil in een grote kom. Voeg het ei toe en roer tot het goed gemengd is. Breng op smaak met zout en peper.

Leg de filo vellen op een schoon werkoppervlak. Snijd elke filodeeg vel kruislings in 4 stukken en doe dit nogmaals je hebt uiteindelijk 48 velletjes nodig, voor ieder vormpje 6. Dek af met een schone theedoek, maak deze beetje vochtig (dit voorkomt dat het filodeeg uitdroogt). Beboter 1 filo velletje en plaats deze in de bodem van de muffin vorm, zodat de hoeken zich over de rand van de muffinvorm vormen. Herhaal dit de andere 5 plakjes filodeeg en draai ieder plakje een klein stukje zodat je de muffinvorm geheel bedekt aan de kanten. Doe dit ook met de resterende muffin vormpjes. Schep het spinazie/kaas mengsel over de filodeeg  bakjes. Bak gedurende 40 minuten. (filodeeg kleurt mooi goud)

Neem een mooie serveerschaal en haal de filodeeg taartjes uit hun vormpjes en leg ze op de schaal. Leg de geroosterde tomaatjes er om heen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten