zaterdag 24 mei 2014

Mayonaise maken

Deze mooie stap voor stap foto's kwam ik tegen in de Boodschappen van mei 2014.

Het is zo makkelijk en bovendien veel lekkerder om je eigen mayonaise te maken maar je moet wel opletten!

Zet de kom op een vochtige doek zodat deze stevig staat tijdens het kloppen.

Zorg dat alle ingrediƫnten op kamertemperatuur zijn. Zo emulgeren (mengen) ze beter.

Meng 2 eidooiers met 1 theelepel (gladde) mosterd, zout en peper.

Klop 1 theelepel wittewijnazijn erdoor.                                   

Voeg al kloppend, eventueel met een mixer op halve stand, 250-300 ml arachide- of olijfolie druppelsgewijs toe. Als de saus dik wordt, kun je de olie in een straaltje toevoegen.

Als de mayonaise dik genoeg is 2 theelepels citroensap erdoor roeren en eventueel nog wat extra zout en peper toevoegen.


Red je geschifte mayonaise 

Het toevoegen van de olie is het moment waarop het mis kan gaan. De mayonaise gaat schiften en valt uiteen in vlokjes ei. Allesbehalve die mooie homogene saus die je eigenlijk wilt hebben. Linea recta in de prullenbak dan maar? Dat hoeft niet per se, want geschifte mayonaise kun je redden. Probeer de boel in eerste instantie weer te mengen door een drupje kokend water toe te voegen. Als dat niet helpt, neem dan een schone kom en klop daarin een eidooier op. Voeg vervolgens langzaam de geschifte mayonaise toe en blijf kloppen totdat alles goed is gemengd. Roer er tot slot wat olie en citroensap doorheen en klaar (en gered) is je mayonaise.  

Voor een aantal overheerlijke variaties op de mayonaise kijk eens op de site van Culy



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen