donderdag 21 november 2013

Gevulde Avocado

Hoe je ze ook noemt, dat avocado's gezond zijn is zeker. Een halve avocado geeft je al een vijfde van de benodigde dagelijkse hoeveelheid groente en fruit.
Een avocado bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine A, dat huid, haar en botten gezond houdt en het immuunsysteem verhoogt. De vitamines B1, B2 en B6 houden het metabolisme op gang, verhoogt de concentratie en helpt bij depressie. Vitamine B6 houdt zenuwen in bedwang bij spannende situaties en vermindert klachten van het premenstrueel syndroom (PMS)

  • 2 tomaten
  • extra vierge olijfolie
  • 150 gram gekookte en gepelde rivierkreeftjes
  • 2 rijpe avocado's
  • verse koriander
  • 4 theelepels sherry azijn
  • snufje zout
Halveer de tomaten en haal de pitjes er uit. Hak de rest van de tomaat lekker fijn. Meng dit met het zout, de azijn en twee theelepels olijfolie in een kom. Klop dit mooi tot een dressing. Wanneer je klaar bent voor het serveren roer je de rivierkreeftjes erdoor.

Halveer de avocado, haal de pit eruit. Schep het tomaten-rivierkreeftjes mengsel in de avocado. Strooi er ter garnering wat koriander over.

Serveer gelijk!
Een bruine vlek ter hoogte van het steeltje betekent dat de vrucht overrijp is. Het beste is om harde avocado's te kopen en ze te laten rijpen op kamertemperatuur. Dit proces wordt versneld door ze in krantenpapier te wikkelen. 
Avocado's zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Een rijpe avocado voelt zacht rond de steelaanzet en heeft zacht romig geel/groen vruchtvlees met een ietwat nootachtige smaak. Avocado's kun je beter niet in de koelkast bewaren, want dit verstoort de narijping - waardoor ze bederven. Op een koele plaats kun je ze tot 6 dagen goed houden, afhankelijk van hoe rijp hij is. Om de rijping te versnellen kun je hem in een plastic zak stoppen met een peer, appel of banaan. Om te voorkomen dat het vruchtvlees na het schillen bruin wordt, kun je hem besprenkelen met wat citroensap of azijn. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten