donderdag 31 januari 2013

Mango Mousse


Mango Mousse
Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s, die in smaak en afmetingen zeer verschillen. Mango heeft een groengele, oranje, rode of zelfs purperrode schil. In de lengte van de mango zit een grote smalle pit die stevig aan het vruchtvlees vastzit. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, en lichtoranje van kleur. De mango smaakt fris en vol, met een pikante exotische toon. Mango’s worden half rijp vervoerd, omdat ze anders niet te vervoeren zijn. De mango is namelijk een zeer kwetsbare vrucht. Ze kunnen niet tegen druk en een temperatuur onder de 13ºC brengt al schade aan. Een rijpe mango ruikt sterk. Een bijna rijpe mango geeft bij zachte druk iets mee, en de geur begint zich net een beetje te verspreiden. Er mogen geen zwarte vlekken op de schil aanwezig zijn. Een bijna rijpe mango rijpt bij kamertemperatuur in één tot drie dagen na. Doet ze dat niet dan zal het ook niet meer gebeuren. Het betekent dat de mango te vroeg is geoogst en dan zal ze niet meer rijp worden. Een rijpe mango kunt u beter maar snel opeten of gebruiken. De smaak zal ze snel verliezen. http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 2 mango's
  • 1 eetlepel limoensap
  • 3 eetlepels suiker
  • 125 ml slagroom
  • 150 ml Griekse yoghurt of lekkere volle boeren yoghurt
  • takjes munt of paar schijfjes mango voor de garnering
Week de gelatine blaadjes in ruim koud water voor ongeveer 5 minuten. Schil de mango's, het vruchtvlees mooi los snijden van de pit en probeer een paar mooie plakjes over te houden ter garnering. De rest mag je pureren. In pan de mango puree met limoensap en 2 eetlepels suiker ongeveer 3 minuten laten koken. De gelatineblaadjes uitknijpen en van het vuur af door de mango puree roeren. Nu het mengsel laten afkoelen, af en toe even omscheppen. Nu de slagroom met de rest van de suiker stijf kloppen. De yoghurt door de mango puree roeren, en de slagroom erdoor spatelen. Verdeel de m ousse over 4 mooie coupes en laat dit lekker een paar uur in de koelkast opstijven.

Garneer de coupes met een takje munt of schijfje mango.

Italiaanse Eenpansmaaltijd

In de Italiaanse kleuren zit deze eenpansmaaltijd er toch geweldig uit?!

Italiaanse Eenpansmaaltijd

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 375 gram magere Italiaanse worst
  • 1 grote bruine ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 middelgrote rode paprika, fijngesneden
  • 400 gram in blokjes gesneden tomaten (blik)
  • 500 gram rijst
  • 200 gram bevroren erwten
  • fijngesneden verse basilicumblaadjes
  • fijngehakte verse peterselie bladeren
  • zout
  • versgemalen peper
  • Geraspte cheddar kaas, om te dienen

Verhit de olie in een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Knip een uiteinde van elke worst. Knijp vlees in pan, iedere keer kleine stukjes. Bak het vlees, regelmatig draaien, voor ongeveer 4 tot 5 minuten of tot ze mooi bruin zijn.

Voeg de ui en knoflook toe. Bak dit al roerend, gedurende 3 minuten of tot de ui zacht is. Voeg gedroogde kruiden, cherrytomaatjes, paprika en de in blokjes gesneden tomaten toe. Breng op smaak met zout en peper. Doe nu deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag. Sudderen gedurende 8 minuten of tot de saus dikker wordt.

Voeg de rijst en erwten toe. Warm het geheel nog gedurende 2 minuten goed door. Roer de basilicum en peterselie er nu door heen. Strooi nu de cheddar kaas er over heen.

Eet smakelijk!!


woensdag 30 januari 2013

Klassieke salade Niçoise

Klassieke salade Niçoise

  • ansjovisfilets (4 per bord)
  • 200 gram tonijn (blik op olie basis)
  • 4 eieren, halfzacht gekookt en in parten gesneden
  • sla
  • 2 rode uien, in ringen gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngemalen
  • 200 gram haricots verts, kort beetgaar gekookt
  • 2 grote trostomaten, in blokjes gesneden
  • zwarte olijven
  • 3 eetlepel rodewijnazijn
  • zout
  • versgemalen peper
  • 4-5 mooie krielaardappelen, gekookt en in parten gesneden

Op de borden leg je eerst de sla. Strooi daar vervolgens de tomaat, de haricot verts,  de rode ui en de ansjovis op. Vervolgens leg je daar de tonijn, het ei, de zwarte olijven en eventueel de aardappel op. Meng vervolgens voor de dressing de azijn, olijfolie, knoflook, versgemalen peper en zout door elkaar en druppel deze dressing over de salade.

Serveer de salade direct. 


Lekker met een mooi vers boeren brood.





Normann Copenhagen Beater Whisk klopper

Normann Copenhagen Beater Whisk klopper


De Beater Whisk klopper is eenvoudig, compact en een prachtig accessoire voor in je keuken. De klopper wordt bijeen gehouden door een ring waaraan weer een kleinere ring zit waarmee je de klopper kunt ophangen. Zo is hij ook nog eens ruimtebesparend. Schuif de ring omhoog en de klopper ontvouwt zich en is klaar voor actie . De Beater Whisk klopper van Normann Copenhagen komt in een verscheidenheid van vrolijke kleurencombinaties
Alle kleuren even stijlvol voor in de keuken - it's all in the mix. 


Normann Copenhagen Beater Whisk klopper

Te koop via flinders.nl of via Gretelhome



dinsdag 29 januari 2013

Knoflook Chili Garnalen

Pittige pepers en knoflook, brengen het beste naar boven  in dit sappige en aromatische garnalen gerecht.

Knoflook Chili Garnalen



  • 100 gram boter, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 rode pepers, in dunne plakjes
  • 1 kg grote garnalen, gepeld (staarten intact), schoongemaakt (gamba's)
  • 1 middelgrote tomaat, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels gehakte verse bladpeterselie
  • knapperig brood en partjes citroen om te serveren

Smelt de boter en olie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en chili toe. Bak al roerend voor ongeveer 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak deze onder af en toe roeren, gedurende 2 tot 3 minuten of tot garnalen roze zijn.

Roer de tomaten en peterselie er door en warm het even door.

Serveer met knapperig brood en partjes citroen.


zondag 27 januari 2013

Kipschotel


Dit heerlijke maar ook snelle winter gerecht is geïnspireerd op de met wijn gevulde stoofpotten van Frankrijk.


Kipschotel

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 700 gram kipfilets, in grote stukken gesneden
  • 4 plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
  • 200 gram champignons, gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 40 gram bloem
  • 375 milliliter kippenbouillon
  • 250 milliliter witte wijn
  • 2 theelepels gehakte verse tijm
  • gehakte verse peterselie 
  • 300 gram gedroogde risoni pasta (maar je mag ook lekker Basmati rijst gebruiken, smaakt ook heerlijk)
  • 230 gram bevroren erwten
  • 10 gram boter

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en bak gedurende 2 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn. Haal de kip even uit de pan.

Voeg het spek, champignons en knoflook in de pan. Bak gedurende 3 minuten. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg geleidelijk aan de bouillon en de wijn toe. Kook al roerend 2 minuten of tot het mengsel is indikt.

Voeg kip en tijm toe, matig het vuur en laat het een minuut of 10 sudderen of tot de kip gaar is. Roer de helft van de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen de risoni in een grote pan met gezouten kokend water volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de erwten in de laatste 2 minuten van het koken bij de risoni. Giet het af en doe terug in de pan. Roer de boter en de resterende peterselie er door.

Verdeel risoni mengsel over de borden en schep hier overheen het kip mengsel.

Eet smakelijk!



Kip Cacciatore

Kip Cacciatore


  • 2 eetlepels olijfolie
  • 800 gram kip dij of filets
  • 200 gram champignons, in vieren
  • 1 middelgrote ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 deciliter droge witte wijn
  • 400 gram in blokjes gesneden tomaten
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • handje vol olijven (voor de liefhebbers)
  • 2 eetlepels verse basilicumblaadjes 
  • fettuccine pasta

Kruid de kip met zout en vers gemalen peper. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de kip in gedeeltes, 2 tot 3 minuten aan elke kant, of tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze apart.

Verhit de resterende olie in in de koekenpan. Voeg champignons, ui en knoflook toe. Bak al roerend, gedurende 5 minuten tot de groenten zacht zijn. Leg de kip terug en voeg er de wijn aan toe. Breng aan de kook. Kook voor 1 minuut of tot wijn bijna verdampt is. Voeg de tomaten en azijn toe. Zet het vuur matig laag. Laat het geheel nu sudderen met deksel op de pan, gedurende 25 minuten.

Voeg de olijven en basilicum toe. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met fettuccine en gehakte basilicum.


Ede gaat voor een World Food Center

De 'Food Valley' rond Ede en Wageningen mag zich mogelijk gaan opmaken voor de komst van groot en opvallend belevingscentrum rond voedsel. Het in Ede te realiseren World Food Center Nederland moet hét internationale visitekaartje worden van de NL agro-, food- en tuinbouwsector.

De stichting World Food Centers (WFC) heeft een gebouw ontworpen in de vorm van een enorm ei. Het plan wordt nu op haalbaarheid onderzocht.
De locatie in Ede ligt rond het station en het EI moet volgens de stichting dé plek worden waar de NL agro & foodsector zich presenteert: 'Een ontmoetingsplek voor kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en consumenten met als doel kennis over voeding, gezondheid en duurzaamheid te verspreiden.'

De rode draad in de activiteiten van het centrum is de voedselketen. Partijen die in het Ei onderdak kunnen krijgen, variëren van chef-koks, producenten en veredelaars tot aan retailers, tuinders en deskundigen op het gebied van gezondheid en voeding.

De partners in dit inititiatief zijn de gemeenten Ede en Wageningen, Food Valley, provincie Gelderland, ontwikkelingsmaatschappij Oost NV en de Wageningen UR. Het centrum wil zich graag presenteren namens de hele NL sector agro, food en tuinbouw.










Heerlijke zalm

Heerlijke zalm


  • 50 gram lichtbruine suiker
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 2 eetlepels droge witte wijn of water
  • 2 pond zalmfilet
  • Partjes citroen, voor het serveren

Verwarm de oven voor op 200 C. Maak het glazuur in een kleine kom, roer de bruine suiker, olijfolie, sojasaus, citroensap en witte wijn tot de suiker is opgelost.

Snijd zalmfilet in 4 gelijke stukjes, leg ze mooi naast elkaar met huid naar beneden in een enkele laag in een ovenschaal. Giet de marinade over de vis, en gelijkmatig verdelen.

Bak de zalm in 15-20 minuten, net gebakken aan de buitenkant maar nog steeds fel roze aan de binnenkant, bedruip om de paar minuten met de marinade uit de ovenschaal.
Serveer met partjes citroen.

Lekker met gebakken kriel aardappelen en een frisse salade.


zaterdag 26 januari 2013

Coq au Vin

Coq au Vin


  • 1 1/2 eetlepel olijfolie
  • 8 kleine kippen dijen of filets
  • 25 gram boter
  • 8 sjalotjes, geschild, gehalveerd
  • 6 plakjes bacon , in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 1/2 deciliterdroge witte wijn
  • 1 1/2 kopjes kippenbouillon
  • 1 blaadje laurier
  • 4 verse takjes tijm
  • 300 gram champignons, gehalveerd

Verhit 1 eetlepel olie in een grote braadpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de kip in gedeeltes voor ongeveer 4 tot 5 minuten aan elke kant, of tot ze bruin zijn. Leg ze daarna op een bord.

Verhit de resterende olie en boter in de pan. Voeg sjalotjes en spek toe. Bak dit al roerend gedurende 5 minuten of tot spek goudbruin is. Voeg de knoflook toe en bak dit 1 minuut lekker mee. Voeg de bloem toe en laat dit een minuut garen.
Voeg nu de wijn toe en breng aan de kook. Kook gedurende 2 minuten voeg nu de bouillon, laurier, tijm, champignons en kip toe. Roer door elkaar.

Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag. Sudder, gedurende 1 uur en 15 minuten of tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.

Serveer met een mooi knapperig boeren brood.


Kip in een jasje van Parma ham



Kip in een jasje van Parma ham

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 8 kleine kipfilets
  • 200 gram mozzarella, in dunne plakjes
  • 8 dunne plakjes prosciutto
  • 8 ontvelde tomaten in blokjes gesneden  ( of 375 milliliter tomaat/basilicum pastasaus)
  • verse blaadjes basilicum
  • Verse takjes tijm ter garnering

Verwarm de oven voor op 200 ° C. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de helft van de kip voor 2-3 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn. Leg de kipfilet op een bord. Bak nu de andere vier kipfilets.
Leg boven op ieder kipfilet een plakje mozzarella. Wikkel een stukje prosciutto om elk stuk kipfilet en bind het vast met stukje keukentouw.
Verdeel de gesneden tomaten blokjes met een paar blaadjes basilicum over de bodem van een ovenschaal. (of de pastasaus) Leg de kip over de tomaten blokjes en doe de schaal in de oven gedurende 20 minuten of tot de kip gaar is. Leg een takje tijm ter garnering op de kipfilet.

Serveer met aardappelpuree.


vrijdag 25 januari 2013

Stoofschotel met Kip en Champignons



Stoofschotel met Kip en Champignons


  • olijfolie
  • 400 gram in blokjes gesneden kipfilet
  • 1 middelgrote bruine ui, gehakt
  • 50 gram magere spek reepjes
  • 250 gram champignons, in vieren
  • 2 - 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 2 deciliter kippenbouillon
  • kookroom
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe. Roerbak dit gedurende 5 minuten of tot ze goudbruin zijn. Haal het uit de pan en leg even apart in een schaal.

Voeg de ui en de spek blokjes in de pan. Roerbak dit 3 tot 4 minuten of tot de ui zacht is. Voeg nu de champignons toe en bak dit nog voor ongeveer 2 minuutjes mee. Roer de bloem en mosterd er door. Zorg dat de bloem goed wordt opgenomen en bak het even 2 minuutjes. Voeg dan al roerend de bouillon toe. Breng aan de kook. Doe de kip terug in de pan. Deksel er op. Zet het vuur laag. Laat het geheel nu gedurende 15 minuten sudderen. Naar wens evt. nog beetje bouillon toevoegen.

Voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper. Warm het nog even goed door maar het mag niet meer koken. Strooi de peterselie er over en serveer het gelijk.

Heerlijk met rijst!


woensdag 23 januari 2013

Aardbeien Parfait

Dit nagerecht is in een handomdraai klaar, smaakt lekker en ziet er ook nog eens fantastisch uit!

Aardbeien Parfait


  • 300 gram aardbeien
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel witte suiker
  • 1theelepel vanillesuiker
  • 2 deciliter yoghurt
  • 100 gram mascarpone
  • geraspte schil van 1/2 sinaasappel
  • 4 kleine takjes munt
De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen, de vruchten in vieren snijden en in een schaal goed mengen met de suiker. Ongeveer 20 minuten laten staan tot de suiker is opgelost en de aardbeien sap geven. Nu en dan even omscheppen.

In een kleine kom de yoghurt met de mascarpone en de geraspte sinaasappelschil mengen.

Vul nu mooie hoge coupes om en om met de aardbeien en dan een yoghurt laagje. Eindig met een mooi laagje aardbeien en doe daar dan nog een lepel yoghurt-mascarpone crème op en garneer het met een takje munt.

Om te variëren gebruik er eens ander rood fruit bij zoals frambozen!





maandag 21 januari 2013

Guacamole




Guacamole

Basisrecept
  • 2 rijpe avocado's
  • 1 limoen
  • 1/2 rode ui
  • snufje zout
  • enkele druppels tabasco
De avocado's halveren, de pit verwijderen en schillen. Vruchtvlees in stukjes snijden en in een kommetje doen. Limoen uitpersen en het sap bij de avocado doen. Ui fijn snipperen en door de avocado mengen. Snufje zout en enkele druppels tabasco toevoegen en het geheel fijn prakken of in de keukenmachine pureren.
Voor een beetje extra pit kan je er een rood pepertje door heen doen.

Lekker als dipsaus bij de tortillachips.


Guacamole met Mango

Meng door de guacamole een 1/2 in blokjes gesneden mango en een handje vers gesneden koriander. Schep wat guacamole voor bij de borrel op plakjes Parmaham en rol ze op.


Guacamole met zalm

Voeg aan de guacamole gerookte zalmblokjes en een half bakje tuinkers toe. Snijd van 1 komkommer wat dikkere plakken en schep hier wat van de guacamole op.


zondag 20 januari 2013

Ovenschotel met Spruitjes


Voor velen, net als voor mij, zijn spruitjes niet de meest favoriete groente maar zoals ik ze nu heb klaar gemaakt schep ik zelf een tweede bord op! Let wel dit is de snel klaar variant!http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Ovenschotel met spruitjes
 
  • spruitjes (ik gebruikte twee zakjes diepvries spruitjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 1 doosje champignons, gesneden
  • aardappelpuree
  • geraspte kaas
  • roomkaas met kruiden
Verwarm de oven voor op 225° C. Bak de spekjes lekker aan, voeg 3 teentjes uitgeperste knoflook toe en als laatste de champignons. Warm dit even lekker door. Voeg nu de ontdooide spruitjes toe aan het geheel en laat dit ook nog even mee warmen.
Pak nu een mooie royale ovenschaal en doe hierin het spruitjes mengsel. Bedek dit met een mooie laag aardappelpuree. Smeer hierover een dun laagje roomkaas met kruiden en sluit af met de geraspte kaas. Plaats de ovenschaal nu in het midden van de oven voor zo'n klein half uurtje. Wanneer de kaas begint te kleuren is je ovenschotel klaar!

Ovenschotel met spruitjes

Smakelijk eten!!


Maaltijd Salade


Lekker wandelen in het bos en dan thuis een lekkere salade als lunch maken of net iets meer dat je er een maaltijdsalade van maakt!http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif


Maaltijd Salade

  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 250 gram kastanjechampignons, in kwarten
  • 75 gram sla, rucola melange
  • 1 struikje witlof, in lengte
  • 1 peer met schil, in lengte
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels (witte) balsamicoazijn
  •  4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 150 gram pittige blauwaderkaas, verbrokkeld
  •  2 eetlepels ongezouten noten, bijv. amandelen, hazel- of walnoten
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de spekreepjes knapperig uit en  schep ze op een bord. Bak de in het spekvet de champignons in 5 minuten  beetgaar. Verdeel de sla melange met de witlof en de peer over 4 borden. Klop een dressing van de balsamicoazijn en de olijfolie. Verdeel de  spekjes, de champignons, de kaas en de noten over de salade en sprenkel er de dressing over. Serveer meteen, lekker met plakken stevig  zuurdesembrood.
Je kan er ook een gepocheerd ei op serveren; Breng een pan half vol met water aan de kook. Voeg 1 eetlepel witte azijn toe. Breek je ei in een kleine schotel of beker. Roer nu stevig in het water met een lepel of garde tot een draaikolk in het midden ontstaat. Voorzichtig laat je het ei in de draaikolk glijden en laat ongeveer 3 minuten zacht koken dat het eiwit gestold is en het eigeel nog zacht is.


zaterdag 19 januari 2013

Entrecote Bordelaise

Bordelaise saus is een klassieke Franse saus, vernoemd naar de Franse stad en regio Bordeaux, beroemd om zijn wijnen.

Entrecote Bordelaise

  • 250 gram sjalotjes
  • 50 gram boter
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 takje tijm
  • 3 deciliter vleesfond
  • 2 deciliter rode bordeaux
  • 4 entrecotes
  • zout
  • versgemalen peper
  • fijngehakte peterselie
Pel de sjalotjes en halveren. Smelt 1 eetlepel boter in de koekenpan. Op laag vuur de spekjes in ongeveer 3 minuten lichtbruin bakken. Roer dan de bloem er door en dit voor ongeveer 5 minuten zachtjes mee warmen.
Voeg nu de tijm, vleesfond en 1 1/2 deciliter wijn toe. Breng dit al roerend aan de kook en laat dit zo'n 15  minuutjes zachtjes koken.

In een koekenpan de rest van de boter verhitten en de entrecotes in ongeveer 5 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege wel even het vlees keren.
Leg het vlees op een schaal en bestrooi dit met zout en versgemalen peper. Door de warme saus de rest van de wijn roeren. Controleer de smaak en voeg naar smaak versgemalen peper toe. Serveer nu de saus over het vlees en strooi er als finishing touch de peterselie overheen.

Smaakt heerlijk met vers gebakken kriel aardappelen en groene asperges.


Mac and Cheese maar dan anders!

Macaroni en kaas is een van de meest populaire - zo niet de meest populaire - Amerikaanse comfort food gerecht. Deze keer doen wij het alleen net even anders!

Mac and Cheese maar dan anders!



  • 500 gram elleboogjes macaroni
  • 300 gram diepvries erwtjes
  • 150 gram magere spekreepjes
  • geraspte kaas (Cheddar kaas)
  • versgemalen peper

Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing en giet dit af.

Ondertussen de spekjes mooi uitbakken in een goede koekenpan. Voeg daarna de erwtjes toe en warm het geheel op. Voeg de spekjes en erwtjes toe aan de gekookte macaroni en roer het geheel goed door elkaar. Breng het geheel op smaak met versgemalen peper. Doe de macaroni nu in vier borden en strooi er de geraspte kaas overheen.

Eet smakelijk!
















In the United States, July 14 has been branded as "National Macaroni and Cheese Day".

vrijdag 18 januari 2013

Broccolisoep met Courgette

Broccolisoep met Courgette



  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 prei, alleen het witte gedeelte, in plakjes
  • 1 krop broccoli, grof gehakt
  • 2 courgettes, schoongemaakt, in stukjes
  • 1 aardappel, geschild, fijngehakt
  • 4 kopjes (1 liter) groente-of kippenbouillon
  • 75 gram zachte blauwe kaas, verkruimeld
  • 100 milliliter room

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak al roerend, gedurende 5 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de broccoli, courgette, aardappel en bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook, af en toe roeren, gedurende 15 minuten of tot de groenten beetgaar zijn. Haal van het vuur en laat gedurende 10 minuten iets afkoelen.

Doe nu alles in de blender en voeg de kaas toe en meng tot een gladde massa. Doe het geheel over in een schone pan en zet het op een laag vuur. Voeg de room toe en roer door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Schep de soep in 4 mooie soepkommen en garneer met beetje room en paar brokjes blauwe kaas.


Linguine met Tomaat en Chorizo

Linguine met Tomaat en Chorizo


  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 chorizo ​​worstjes, in dunne plakjes gesneden 
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 kleine rode ui, grof gehakt
  • 1 aubergine, in stukjes van 2 cm
  • 400 gram tomaten , voor de kleur leuk om gele en rode cherrytomaatjes te gebruiken
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 500 gram linguine
  • 2 eetlepels citroensap (of limoen sap)
  • 1/2 kop grof gehakt bladpeterselie
  • Extra vierge olijfolie (bij het serveren)

Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan op hoog vuur. Voeg de gesneden plakjes chorizo ​​toe en bak gedurende 1 minuut. Voeg de knoflook, ui en aubergine toe en bak al roerend 5 minuten of tot de aubergine zacht begint te worden. Voeg de tomaten en chili vlokken toe, bak dit nog voor ongeveer 5 minuten of tot de tomaten zacht zijn. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper.

Kook ondertussen de pasta in een grote pan met kokend water met een snufje zout, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet daarna de pasta af en bewaar wat kookvocht (half kopje)

Voeg de pasta samen met het kookvocht bij het aubergine mengsel en warm het geheel nog even goed door voor ongeveer 3 minuten. Roer het citroensap en de peterselie door de pasta.

Verdeel pasta in vier mooie diepe pasta borden en besprenkel met extra vergine olijfolie.

Eet smakelijk!


donderdag 17 januari 2013

Tomaten Spaghetti met Chili Garnalen

Je hebt voor dit snelle en spannende recept maar 6 ingrediënten nodig!!!

Tomaten Spaghetti met Chili Garnalen


  • 500 gram spaghetti
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1/4 theelepel gedroogde chili vlokken
  • 20 (650g) middelgrote garnalen, gepeld (staarten intact), schoongemaakt
  • 6 middelgrote tomaten, ontpit, fijngehakt
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie 

Kook de pasta in een grote pan met kokend water en een snufje zout volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta vervolgens af en bewaar een kopje van het kook vocht. Doe de pasta terug in de pan.

Verhit ondertussen de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en chili vlokken toe. Bak dit voor ongeveer 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak deze mee gedurende 2 tot 3 minuten of tot ze roze en gaar zijn. Nu mogen de tomaten blokjes en kopje kook vocht er bij. Kook gedurende 2 minuten of totdat het gerecht goed verwarmd is. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Strooi de verse  peterselie er over. Doe nu de pasta in een mooie grote schaal en serveer het tomaat/garnaal mengsel erover.

Eet smakelijk!


woensdag 16 januari 2013

Makkelijke Spaanse Paella

Makkelijke Spaanse Paella



  • 1/4 theelepel saffraandraadjes
  • 1 eetlepel kokend water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 kipfilets, schoongemaakt, in blokjes
  • 2 (170g elk) chorizo ​​worstjes, dikke plakken
  • 1 grote ui, in dunne plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 4 middelgrote tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 1/2 kopjes middelgrote korrel witte rijst
  • 4 kopjes kippenbouillon
  • 12 grote groene garnalen, gepeld (staarten intact), schoongemaakt
  • 1 kop bevroren erwten
  • partjes citroen, om te dienen


Doe de saffraan in een hitte bestendige beker en doe daar een eetlepel kokend water bij en laat dit even 5 minuten staan.
Verhit ondertussen de olie in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Voeg de kip toe. Bak dit gedurende 5 minuten. Leg de kip even apart in een schaal.
Voeg de chorizo​​, ui en knoflook toe in de pan. Bak al roerend, gedurende 5 minuten tot de ui zacht is. Voeg saffraan mengsel en paprikapoeder toe. Bak dit al roerend 1 minuut tot het heerlijk geurt in je keuken!
Voeg nu de gesneden stukjes tomaat toe.

Voeg de rijst en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur middelhoog. Nu mag de kip terug in de pan. Kook nu zachtjes, onafgedekt, gedurende 20 minuten het gerecht of totdat het vocht is opgenomen.

Leg de garnalen en erwten boven op het gerecht en laat dit ,afgedekt, nog 10 minuten meekoken of tot de rijst gaar is.

Serveer met partjes citroen.


Italiaanse Minestronesoep


Deze soep is heerlijk nu het buiten zo heerlijk koud is, bovendien smaakt de soep voortreffelijk en is het als maaltijd ideaal!. De soep smaakt het beste als je verse groenten en kruiden gebruikt. 
Dit heb je nodig voor 8-10 kommen:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 prei, in ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 2 winterwortelen, in blokjes
  • 100 gram sperzieboontjes, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 blik kidneybonen, ca 400 gr.
  • 2 blikjes tomaatstukjes a 400 gr
  • 1 zak diepvries mais of uit blik a 400 gr
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 4 eetlepels gesneden kruiden (peterselie, oregano, basilicum)
  • Tortellini of figuurtjespasta naar keuze
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt over de soep
Italiaanse Minestronesoep

Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui met knoflook zachtjes glazig. Draai het vuur wat hoger en voeg de gesneden groente toe en bak 5 min omscheppend mee. Voeg de bonen, de tomaatstukjes met eigen sap, de mais en de bouillon toe en laat 20-25 min zachtjes koken. Voeg 5 a 10 min voor het eind van de kooktijd de gesneden kruiden en de pasta toe en kook de soep verder gaar. Bestrooi de soep vlak voor het serveren met Parmezaanse kaas en evt. nog wat verse kruiden.


Lekker met geroosterde sneetjes ciabatta met pesto of serveer er tosti’s bij.

Spruitjes met Kip en Citroen


Een verrassend recept met spruitjes!http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif   


 Spruitjes met Kip en Citroen

  • 2 takjes koriander
  • 500 gram spruitjes
  • zout en peper
  • 2 rode uien
  • 1 citroen (biololgisch)
  • 300 gr rijst
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel boter
  • 400 gram kipfilet in reepjes
  • 1 theelepel korianderzaad

Spruitjes schoonmaken en ongeveer 3 min blancheren in kokend water met wat zout. Pel de uien en snijd in ringen. Was de citroen, dep deze droog en rasp de schil. 
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. 
Verhit olie en boter in koekenpan, bak de kipreepjes in 6 tot 7 min. rondom goudbruin. Voeg uien en spruitjes toe met het korianderzaad en ga nog 4 minuten door met roerbakken. Pluk de korianderblaadjes van de takjes.Voeg korianderblaadjes met geraspte citroenschil toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.

 Tip: Strooi er eventueel een handje vol rozijnen overheen die je even hebt laten wellen.


Heerlijke Lasagne vol met Groente


Deze Lasagne zit boordevol gezonde groenten!!
LET OP!!  Deze keer voor 2 x 4 personen. Je kan dan de afgekoelde schaal goed afdekken met diepvrieskwaliteit aluminiumfolie en in de vriezer plaatsen. Je kunt de bevroren lasagne een maand bewaren. Wil je hem gaan opeten? Schuif de bevroren lasagne in de oven en schakel de oven in op 200 ° C. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. Laat de Lasagne in 60-70 minuten goudbruin en gaar worden!!


Heerlijke Lasagne vol met Groente

  • 1 kg rundergehakt
  • 2 zakken Italiaanse roerbak mix à 400 gr
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 courgettes, in 6-8 lange dunne plakken
  • 1 pakje bechamelsaus
  • 1 liter melk
  • 2 pak lasagne vellen
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 2 ingevette ovenschalen
Verwarm 1 eetlepel olie in een braadpan en smoor hierin de Italiaanse roerbakmix met de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak dit op middelhoog vuur in 5 minuten rul. Roer de tomatenpuree erdoor en laat die 1 minuut meebakken. Voeg de Italiaanse kruiden toe, breng het geheel aan de kook en laat het zonder deksel 30-40 minuten zacht koken. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de courgette dun met de rest van de olie en bak die in een koekenpan in 4-6 minuten bruin. Bereid de bechamelsaus met de melk volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bedek de bodem van elke schaal met gehaktsaus. Leg een laag lasagnevellen op de saus en leg daar de helft van de courgette op. Schep de helft van de gehaktsaus en een beetje bechamelsaus op de courgette. Leg een laag lasagnevellen op de saus en bedek die met de rest van de courgette. Giet de rest van de gehaktsaus over de courgette en dek af met een laatste laag lasagnevellen. Strijk de rest van de bechamelsaus over de lasagnevellen uit. Bedek het geheel met de geraspte kaas. Laat een schaal met lasagne in het midden van de oven in 30-40 minuten gaar worden. Doe een pollepel tussen de oven deur en laat de lasagne nog 15 minuten in de open, uitgeschakelde oven staan zodat hij steviger wordt.


Pasta met Boursin


Toen ik jaren geleden op kamers ging kreeg ik van mijn moeder kookboekjes van Blue Band mee. Heel handig waren deze boekjes. Pasta met Boursin was mijn succes recept uit die tijd en nog steeds een heerlijk makkelijke, smakelijke en snelle maaltijd!!http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Pasta met Boursin

  • Pasta naar keuze
  • Doosje kastanje champignons
  • Pakje gerookte magere spekreepjes
  • 1 pakje Boursin
  • Bosje peterselie
  • Rucola voor het opmaken

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
Bak in een koekenpan de spekjes uit, voeg daar de kastanje champignons aan toe en laat deze even mee bakken.
Laat dan het Boursin kaasje er in smelten en roer het regelmatig even door elkaar. Als laatste voeg je de gesneden peterselie toe. Voeg de saus aan de pasta toe en roer dit even mooi door elkaar.
Leg een paar blaadjes rucola op het bord en schep daar de pasta op.

Eet smakelijk!!


Soesjes gevuld met Italiaanse Room

Soesjes maken is ontzettend leuk werk. Een klein hoopje deeg ontploft als het ware. In het binnenste ontstaat de holle ruimte die we kunnen vullen. Let op dat het deeg moet afkoelen voordat je de eieren door het deeg mengt. Soesjes of profiteroles op z’n Frans worden gemaakt van een zogenaamd kookdeeg en dan gevuld met slagroom, pudding of ijs.http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif
In deze variant geven we er net een Italiaanse/Paas tintje aan!!

Soesjes gevuld met Italiaanse Room


  • 75 gr Roomboter
  • 150 ml water
  • 75 gr bloem
  • 3 eieren
  • 500 gr mascarpone
  • 250 ml vanillevla
  • Italiaanse citroenlikeur ( limoncello)
  • Poedersuiker
Verwarm de oven voor op 200° C. Breng de boter met 150 ml water aan de kook en roer het mengsel tot de boter is gesmolten. Neem nu de pan van het vuur en voeg in 1 keer alle bloem toe. Roer met een houten lepel tot het deeg van de pan loslaat. Zet de pan terug op laag vuur en roer tot het deeg begint te glanzen. Neem nu de pan van het vuur en laat het ongeveer 5 minuten afkoelen.Roer nu een voor een de eieren er door. Pas een volgende ei toevoegen wanneer het vorige helemaal is opgenomen.
Spuit met een spuitzak met gladde mond of schep met twee lepeltjes bergjes soezendeeg op de bakplaat. Maak het jezelf makkelijk en  leg een stukje bakpapier op de bakplaat. Bak de soesjes in de voorverwarmde oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar; laat de deur nog dicht. Laat de soesjes in de uitgeschakelde en dichte oven nog 5 minuten afkoelen. Neem nu pas de soesjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.
Klop met de mixer de mascarpone los. Klop er dan nu de vanillevla door en voeg naar eigen smaak de citroenlikeur erdoor. Schep de Italiaanse room in de spuitzak. Maak met de punt van een scherp mes een gaatje in de onderzijde van het soesje en spuit hierin de Italiaanse room.
Leg de soesjes op een mooie etagère en bestrooi ze met de poedersuiker.

Tip: De citroen likeur kan je natuurlijk vervangen door hazelnoot, amandel en of koffielikeur. Voor de kinderen laat je de likeur achterwege en of vervang je het door limonade siroop.