maandag 26 augustus 2013

Biefstuk in plakken met Citroen en Tijm

Ik ben een enorme fan van Nigella, en ik heb dan ook al meerdere recepten van haar hier op de site staan. In haar boek Nigella Express kwam ik dit overheerlijke recept tegen. Ideaal wanneer je zoals ik thuis twee vlees etende mannen hebt.

Biefstuk in plakken met Citroen en Tijm

  • 1 stuk lendebiefstuk van ongeveer 600 gram (2,5 cm dik)
  • 5 stengels tijm (1 eetlepel blaadjes)
  • 2 teentjes knoflook (gekneusd)
  • 80 ml ​​extra vierge olijfolie
  • geraspte schil en sap van ½ citroen
  • 1 theelepel Maldon zout (of ½ theelepel keukenzout)
  • versgemalen peper

Snijd het vet weg van de rand van de biefstuk, terwijl je je grillplaat (pan) of pan met dikke bodem verhit.
Bestrijk het vlees met olie om te voorkomen dat het vlees aan de bodem van de pan blijft plakken en bak gedurende 3 minuten aan de ene kant en 1 minuut aan de andere kant en nog een keer 1 minuut aan de eerste kant gedraaid (dit geeft je mooie grillplaat tekens) zo blijft het vlees mooi rood van binnen.

De citroen in de post-hoc marinade maakt het vlees nog iets gaarder.

Terwijl de biefstuk bakt, plaats de tijm, knoflook, olie, citroenschil en sap, en zout en peper in een grote, ondiepe schaal.
Zodra de biefstuk gaar is, plaats het in de schotel van de marinade gedurende 4 minuten aan elke kant. Leg daarna de biefstuk op een houten plank en snijd het vlees diagonaal in mooie reepjes.

Persoonlijk ben ik niet zo'n liefhebber van veel tijm, je kan dit dan ook prima vervangen door bieslook en peterselie.



maandag 19 augustus 2013

Pasta met Salami en Rode Paprika

Slechts een paar eenvoudige ingrediënten zijn nodig om deze smakelijke pasta maaltijd te creëren.


Pasta met Salami en Rode Paprika


  • 375 gram gedroogde spaghetti 
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 rode paprika, in dunne plakjes
  • 150 gram gesneden salami, in stukjes gesneden
  • 1 (potje) rucola pesto
  • handje vol rucola ter garnering

Kook de pasta in een pan met kokend, gezouten water, volgens de aanwijzingen op de verpakking, al dente koken daarna afgieten en laten uitlekken.

Verhit ondertussen de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg paprika toe en bak dit gedurende 5 minuten. Voeg nu de salami toe en bak het geheel nog 5 minuten.

Voeg de pesto toe en roer even door elkaar. nu mag de pasta erbij. Verwarm het geheel nog even goed door.
Serveer de pasta in mooie diepe borden en garneer met een paar blaadjes rucola.


Cannelloni met Spinazie en Ricotta

Slechts zes ingrediënten zijn nodig om deze smakelijke cannelloni te maken.

Cannelloni met Spinazie en Ricotta

  • 1 bakje ricotta (250 gram)
  • 200 gram jonge spinazie, gehakt
  • 4 verse lasagne pasta vellen
  • Italiaanse tomaten pastasaus
  • 75 gram geraspte lekkere kaas
  • 60 gram rucola (baby rucola)
  • zout
  • versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 180 ° C. Doe de ricotta in een kom. Voeg de fijngehakte spinazie toe. Breng op smaak met zout en peper. Mix dit lekker door elkaar.

Snij de lasagne bladen doormidden. Verdeel een beetje ricotta mengsel langs het midden van elk stuk lasagne vel. Rol het voorzichtig op. Herhaal dit met de rest van het ricotta mengsel en de lasagne bladen.

Verdeel de helft van de pasta saus over de bodem van een (basis) ovenschaal. Schik de cannelloni, naad naar beneden, over de saus. Verdeel de resterende saus over de cannelloni en strooi hier de kaas overheen. Bak gedurende 30 minuten of tot de pasta gaar is en de bovenkant goudbruin.

Voor de garnering serveer je er wat mooie rucola bij.




zaterdag 10 augustus 2013

Mango Avocado Salsa

Nog een mooi recept van Martha Stewart, deze salsa past prima bij gegrild of gebraden kip, varkensvlees, vis of vlees.


Mango Avocado Salsa

  • 1 avocado, gehalveerd, ontpit, geschild en in blokjes gesneden 
  • 1 rijpe mango, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, in kleine blokjes gesneden
  • fijngehakte verse koriander 
  • 1/2 (habanero) rode peper (steel en zaden verwijderd), gehakt 
  • 2 eetlepels verse limoensap 
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie 
  • 1/2 theelepel grof zout

Meng alle ingrediënten en serveer het in een mooie schaal op tafel.





Watermeloen met Tequila


Op de website van Martha Stewart kwam ik dit heerlijke recept tegen. 
Dit volwassen fruitdessert leent haar smaken aan Tequila en Triple Sec met een paar drupjes limoensap en een klein beetje grof zout. Hoe langer de watermeloen doorweekt, hoe smaakvoller de watermeloen wordt. 

Watermeloen met Tequila
  • 1 kleine pitloze watermeloen , in 1 cm dikke plakken gesneden
  • 225 gram suiker 
  • 150 cl water
  • 100 cl tequila 
  • 50 cl Triple Sec*
  • 2 limoenen, gehalveerd of in partjes gesneden 
  • grof (zee)zout


Schik de watermeloen plakken in een rechthoekige schaal.
Breng suiker, water, tequila en Triple Sec aan de kook in een kleine steelpan. Koken, roeren, tot de suiker oplost, ongeveer 1 minuut. Laat lichtjes afkoelen. Giet siroop over watermeloen plakken, en zet de meloen in de koelkast gedurende minstens 45 minuten.

Verwijder watermeloen uit de siroop en leg ze op een mooie schaal.
Knijp de limoenen uit over de meloen, en strooi er wat grof zeezout overheen.


Triple sec is een kleurloze, sterke likeur die naar sinaasappels smaakt en wordt gebruikt in duizenden cocktails en recepten als een zoet- en/of smaakmaker. De sinaasappelsmaak komt van de gedroogde schillen van vroeg geplukte sinaasappels.




donderdag 1 augustus 2013

Nigella's Chilli Saus met Tortilla Chips

Afgelopen week kwam er een herhaling van Nigella Kitchen, Devilishly Good Recipes, voorbij op de televisie. Het was zoals altijd een fantastische uitzending! 
Ik vind haar geweldig en haar manier van koken spreekt mij enorm aan!!
Het recept van Nigella heb ik wel iets aangepast want persoonlijk vond ik die van haar to spicey!


Nigella's Chilli Saus met Tortilla Chips




- 3 hele geroosterde rode paprika (uit een potje, om het makkelijk te maken)
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 2 rode pepers (ik gebruikte een rode en een groene) met zaden in tact, 
- 1/2 bosje koriander stengels grof gehakt
- Schil van een limoen
- Sap van een limoen
- 1 komkommer
- 1/2 bosje korianderblaadjes
- 1 eetlepel olijfolie
- zout

Giet de rode paprika's uit potje af.
Ontdoe de chilipepers van hun steeltje en, als je de saus niet al te heet wilt hebben, ook van hun pitjes. Doe ook de pepers in de keukenmachine of kom
Plaats geroosterde rode paprika, knoflook, chilipepers, komkommer, koriander stengels, limoenschil en sap in een keukenmachine en pureer tot een fijngehakt en bijna glad mengsel. Voeg een klein beetje grof zeezout, olijfolie en koriander blaadjes toe en geef je keukenmachine nog een kleine twist tot alles gemengd en glad is.

Serveer met tortilla chips.