woensdag 6 maart 2013

Fettucine Alfredo


De originele fettucine Alfredo is bedacht in 1914 door Alfredo di Lelio, die een restaurant had in Rome. Zijn vrouw was zwanger en verloor haar eetlust. Dus trok Alfredo naar zijn keuken en mengde er eierpasta met de beste parmezaan en boter en creëerde er dit gerecht, dit kon zijn vrouw niet weerstaan. In Italië zelf zal je het misschien minder op de menukaart vinden, maar vooral in de Verenigde Staten is dit een echte topper.
Het restaurant in Rome bestaat nog altijd  (Via Scrofa 104) en drie generaties lang al heet de eigenaar Alfredo. Ook in de V.S. hebben ze een restaurant geopend, waar heel wat beroemdheden de pasta komen eten. Het gerecht is gebaseerd op zeer verse ingrediënten van uitstekende kwaliteit.http://www.lekkertafelen.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

 Fettucine Alfredo

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook , fijngehakt
  • 2 middelgrote courgettes
  • 400 gram Fettuccini pasta
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 milliliter koude melk
  • zout
  • versgemalen peper
  • 200 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • verse fijngehakte peterselie

Snijd de uiteinden van de courgette en gooi deze weg. Snijd de courgette in de lengte in zeer dunne plakjes. Stapel de plakjes op elkaar en snijd dit dan in linten van ongeveer een halve centimeter dikte.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote anti-aanbak koekenpan op een matig vuur. Voeg 1 geperst teentje knoflook toe en bak gedurende 30 seconden. Voeg de courgette linten toe, doe een deksel op de pan en kook tot de courgettelinten  zacht zijn onder af en toe roeren. Bewaar de courgettelinten even in een aparte schaal. 
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar een kopje van het pasta water en zet even opzij. Giet de pasta af.
Maak ondertussen de saus. Roer de bloem in de helft van de melk totdat het volledig is opgelost. Doe een eetlepel olijfolie in een pan en verwarm op een middelhoog vuur. Voeg twee teentje knoflook toe en bak gedurende 30 seconden. Voeg het bloem-melkmengsel toe en bak tot het mengsel begint te koken, onder voortdurend roeren. Zet het vuur laag en kook al roerend nog 2 minuten. Voeg de rest van de melk, zout en de kaas en bak al roerend, tot de kaas gesmolten is, ongeveer 1 minuut. Breng op smaak met versgemalen peper.
Voeg de saus, de courgette en 3 eetlepels van de peterselie toe aan de pasta en meng alles door elkaar. Mocht de pasta een beetje plakkerig zijn dun kun je eventueel dit losmaken met het achtergehouden kookvocht.

Doe de pasta op bord en strooi er nog wat verse peterselie overheen.


1 opmerking:

  1. HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY THE GRANDCHILDREN, ALFREDO E ISA DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” IN ROME, PIAZZA AUGUSTO IMPERATORE 30

    With reference of your article we have the pleasure to tell you the history of our grandfather Alfredo Di Lelio, who is the creator of “fettuccine all’Alfredo” in 1908 in restaurant run by his mother Angelina in Rome, Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi).
    Alfredo di Lelio opened the restaurant “Alfredo” in 1914 in a street in central Rome, after leaving the restaurant of his mother Angelina. In this local spread the fame, first to Rome and then in the world, of “fettuccine all’Alfredo”.
    In 1943, during the war, Di Lelio sold the restaurant to others outside his family.
    In 1950 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant in Piazza Augusto Imperatore n.30 "Il Vero Alfredo" (“Alfredo di Roma”), which is now managed by his nephews Alfredo and Ines, with the famous “gold cutlery”” (fork and spoon gold) donated in 1927 by two well-known American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks (in gratitude for the hospitality).
    See also the site of “Il Vero Alfredo” http://www.alfredo-roma.it/.
    We must clarify that other restaurants "Alfredo" in Rome do not belong to the family tradition of "Il Vero Alfredo" in Rome.
    We inform that the restaurant “Il Vero Alfredo” is in the registry of “Historic Shops of Excellence” of the City of Rome Capitale.
    Best regards Alfredo e Ines Di Lelio

    BeantwoordenVerwijderen