donderdag 21 november 2013

Gevulde Avocado

Hoe je ze ook noemt, dat avocado's gezond zijn is zeker. Een halve avocado geeft je al een vijfde van de benodigde dagelijkse hoeveelheid groente en fruit.
Een avocado bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine A, dat huid, haar en botten gezond houdt en het immuunsysteem verhoogt. De vitamines B1, B2 en B6 houden het metabolisme op gang, verhoogt de concentratie en helpt bij depressie. Vitamine B6 houdt zenuwen in bedwang bij spannende situaties en vermindert klachten van het premenstrueel syndroom (PMS)





  • 2 tomaten
  • extra vierge olijfolie
  • 150 gram gekookte en gepelde rivierkreeftjes
  • 2 rijpe avocado's
  • verse koriander
  • 4 theelepels sherry azijn
  • snufje zout
Halveer de tomaten en haal de pitjes er uit. Hak de rest van de tomaat lekker fijn. Meng dit met het zout, de azijn en twee theelepels olijfolie in een kom. Klop dit mooi tot een dressing. Wanneer je klaar bent voor het serveren roer je de rivierkreeftjes erdoor.

Halveer de avocado, haal de pit eruit. Schep het tomaten-rivierkreeftjes mengsel in de avocado. Strooi er ter garnering wat koriander over.

Serveer gelijk!












Een bruine vlek ter hoogte van het steeltje betekent dat de vrucht overrijp is. Het beste is om harde avocado's te kopen en ze te laten rijpen op kamertemperatuur. Dit proces wordt versneld door ze in krantenpapier te wikkelen. 
Avocado's zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Een rijpe avocado voelt zacht rond de steelaanzet en heeft zacht romig geel/groen vruchtvlees met een ietwat nootachtige smaak. Avocado's kun je beter niet in de koelkast bewaren, want dit verstoort de narijping - waardoor ze bederven. Op een koele plaats kun je ze tot 6 dagen goed houden, afhankelijk van hoe rijp hij is. Om de rijping te versnellen kun je hem in een plastic zak stoppen met een peer, appel of banaan. Om te voorkomen dat het vruchtvlees na het schillen bruin wordt, kun je hem besprenkelen met wat citroensap of azijn. 




Soep van Broccoli en Stilton

Een mooie dikke verwarmende soep met blauwe kaas die perfect past bij de komende feestmaand als voorgerecht van een mooi etentje, maar natuurlijk ook prima kan na een heerlijke wandeling in de frisse buitenlucht!

Soep van Broccoli en Stilton


  • 1 kg diepvries broccoli
  • 1 1/2 liter groentebouillon 
  • bosje lenteui (6 uitjes)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram Stilton in kleine brokjes
  • versgemalen peper

Verhit de olie en doe hier twee uitgeperste teentjes knoflook door. Voeg de gehakte lenteuitjes toe en bak dit een paar minuten.
Doe de bevroren broccoli er bij en roerbak dit een minuut mee.
Gier er de warme groentebouillon bij, strooi er de brokjes Stilton over en laat het geheel aan de kook komen. Doe de deksel op de pan en laat de soep tegen de kook aan komen, laat het zo vijf minuutjes staan.
Pureer de soep in de blender.
Zorg dat de soep goed op temperatuur is wanneer je deze gaat serveren.
Breng de soep op smaak met versgemalen peper.


Tip
Feestelijke touch
Bewaar een paar kleine broccoli roosjes en een handjevol verkruimelde kaas. Serveer de soep in kommen en bestrooi met verkruimelde kaas en broccoli voor een stijlvolle garnering. Je kan trouwens de Stilton ook wel vervangen door een stukje overheerlijke roquefort.




maandag 11 november 2013

Zelf gemaakte chocolade bonbons met Pindakaas vulling

Vanochtend kwam ik bij de Lidl deze Silicone Praline vorm tegen voor € 2,49. Leuk dacht ik. Zelf bonbonnetjes maken leuk en lekker! En ja ze zijn echt lekker!!! 

Ik gebruik nu pindakaas als vulling maar wat denk je van een klein lepeltje Nutella, of een hazelnoot of een klein schepje nougatine of en deze moet ik zelf ook maar eens gaan proberen een eetlepel pindakaas mengen met een gepureerde banaan.
Bon Bons met Pindakaas vulling
In ieder geval zijn de mogelijkheden enorm.
Heb je een leuke aanvulling voor mij dan hoor ik het graag.

Wat heb je nodig? (15 stuks)
  • 200 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel pindakaas zonder stukjes
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 15 siliconencups (de mijne van de Lidl maar menig kookwinkel verkoopt wel zoiets)
Smelt de chocolade au bain-marie. Vul vervolgens ieder siliconencupje voorzichtig met een klein laagje chocolade. Probeer wel zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan want je wilt niet knoeien met deze overheerlijke chocolade. Probeer heel zachtjes de vorm even te schudden zodat de eventuele luchtbelletjes verdwijnen. Zet de siliconenvorm nu in de koelkast om de chocolade iets op te laten stijven.
Bovenop eerste laagje gestolde chocolade een klein toefje pindakaas
Roer nu de pindakaas los met de vanillesuiker.
Haal de siliconenvorm uit de koelkast en leg met behulp van twee kleine lepeltjes in ieder vormpje een klein bolletje pindakaas. Laat het mengsel de randen van de cup niet raken.
Vul de siliconencups nu vol met de rest van de gesmolten chocolade. Niet te vol zoals ik heb gedaan want dan overstroomt het vormpje. Schud wederom de siliconen vorm heel voorzichtig om de luchtbelletjes te laten verdwijnen. Zo wordt de bon bon mooi strak.
 
Siliconen vorm afgevuld met gesmolten chocolade en net uit de koelkast
Laat de bon bon cups nu minimaal een uur opstijven in de koelkast tot de chocolade weer volledig is gestold.